De Efteling is een themapark in Kaatsheuvel. Een themepark is een pretpark met het verschil dat alles in het park gethematiseerd is. Hiermee onderscheiden dit soort parken zich van de concurrenten. De Efteling is een themapark dat voor iedereen wat wils heeft. Een hoop leuk gethematiseerde familieattracties maar ook een aantal zeer spannende attracties, waterattracties, darkrides en achtbanen behoort tot het pretpark assortiment. Neem plaats in de leuke familieattracties van dit park en beleef een leuk dagje uit met uw (jonge) kinderen.
Het begon allemaal met het theehuis en de aanleg van het sprookjesbos enkele jaren later. De achtbaan de Python werd geopend op 12 april 1981 in de Efteling en was destijds de langste achtbaan op het Europese vasteland. 29 meter hoog en 750 meter lang. Al gelijk vanaf de eerste dag is de Python een succes, in 1981 bezoeken 1,7 miljoen bezoekers de Efteling. 400 duizend bezoekers meer dan andere jaren. Tegenwoordig kan jong en oud zich vermaken in het sterk uitgebreide sprookjesbos van de Efteling met bij sommige sprookjes de modernste technieken. U kan een boottocht door de beroemde Fata Morgana nemen, een attracie vol aparte techniek. De Droomvlucht neemt u mee op een reis in een droomwereld vol Elfjes en pratende bomen waarna u doorvliegt het helal in maar de wekker gaat bijna dus snel weer terug naar moeder aarde via het trollenbos.
Vele nostalgische attracties van de Efteling zoals het Carrouselpaleis, de opgeknapte speeltuinen (i.v.m. met strengere normen op het gebied van veiligheid) en genieten van heerlijke poffertjes in 't Poffertje. Dat is voor u als ouder herinneringen ophalen aan vroeger. En voor uw kinderen? Voor hun is het allemaal nog nieuw.
Opzoek naar de thrills van het park? Neem behalve in de Python dan ook plaats in Villa Volta, de wild waterbaan de Pirana, de Bobbaan, De Vliegende Hollander - een darkride, waterattractie en achtbaan in een - en de nieuwe dual racer coaster Joris en de Draak!
Dagelijks maar vooral in de vakanties en in het weekend is er diverse entertainment in het park te vinden. Natuurlijk kom je ook de mascottes Pardoes en Pardijntje tegen in de Efteling. Sinds 8 april 2011 kun je ook Raveleijn bezoeken. Een grote show met paarden, ridders, Oehoes en raven die je gezien moet hebben! Een dagje Efteling is leuk voor iedereen.
Andere pretparken en attracties
Bezoek ook eens een keer Disneyland Parijs. Disneyland Parijs is de nummer 1 toeristische bestemming van Europa en heeft ieder jaar wel een nieuwe attractie, show en/of thema.
Lees meer over Disneyland parijs >>
Bestel direct Disneyland Parijs tickets, reserveer een Disneyland Hotel of een hotel nabij Parijs en Disney.
Klik op de banner om direct bij Disneyland te boeken.
Efteling prijzen
De Efteling entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 38,- en en juli en augusuts € 40,-.
Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis het park binnen.
Korting op Efteling tickets kunt u krijgen via onze Efteling korting pagina.
Openingstijden van de Efteling
De Efteling is sinds 1 april 2010 365 dagen per jaar geopend.
De Efteling is regulier geopend van 10.00 - 18.00 uur. Tijdens de Zeven Mijls Zomer van 10.00 - 20.00 uur en tijdens de speciale Zeven Zomer Avonden van 10.00 - 0.00 uur.
De Winter Efteling is geopend van 11.00 - 18.00. In schoolvakanties tot 20.00.
Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de Efteling op www.Efteling.com
Efteling arrangementen
Efteling ticket + Efteling Hotel bij Hotel Specials.
Met ongeveer 60 jaar Efteling in Kaatsheuvel is er natuurlijk al een hele hoop gebeurd. Een groot aantal bezoekers uit binnenland en buitenland, een verandering in cultuur, een groter park, meer attracties en nieuw entertainment. Laten we eens kort een aantal hoogtepunten de Efteling op een rij zetten.
* In 1954 ontving het park al haar miljoenste bezoeker. Deze kreeg een kist sigaren cadeau.
* In 1961 kreeg de 7 miljoenste bezoeker van de Efteling een echte DAF cadeau.
* In 1972 ontving de Efteling de Pomme d'Or als beste recreatiepark van Europa.
* In 1981 registreert de Efteling meer dan 380.000 bezoekers extra in vergelijking met de jaren doorvoor. Dit komt omdat in dit jaar de heuse Python geopend werd.
* Fata Morgana opent haar deuren in 1986.
* In 1989 word het seizoen afgesloten met 2.1 bezoekers waarvan een half miljoen uit het buitenland, koplopers waren Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk en zelfs Japanners kwamen een kijkje nemen.
* In 1990 bezoeken ongeveer 2.5 miljoen mensen het park.
* In 1991 word de 50 miljoenste bezoeker sinds 1952 ontvangen.
* Vlak voor het eind van het seizoen van 1991 word De Efteling onderscheiden met de Applause Award, de hoogste onderscheiding voor attractie parken.
* In 1993 breid men het parkeerterrein uit tot het grootste van Nederland en bezoeken exact 2.717.000 mensen het park. Ook opende Droomvlucht in dit jaar. 1 jaar te laat door problemen met het transportsysteem.
* In 1996 werd de 60 miljoenste bezoeker sinds 1952 ontvangen in het park.
* In augustus 2002 ontvangt men de 80 miljoenste bezoeker sinds 1952.
* In 2006 open (1 jaar later dan gepland) de Vliegende Hollander.
* Op 21 juli 2008 starte de efteling met Efteling radio.
* Op 12 september 2009 om 10.30 ontving de Efteling haar 100 miljoenste bezoeker! Zij kregen een vip arrangement voor Efteling Bosrijk.
* Op 12 december 2009 opend Efteling Bosrijk haar deuren voor een proeftijd van 2 maanden. Sinds april 2010 is zowel Efteling Bosrijk als de Efteling als attractiepark 365 dagen per jaar geopend!
* Door de vele kortingsacties voor de Efteling in 2009 kwam er (ondanks de crisis) een recordaantal bezoekers naar het park. Maarliefst 4.2 miljoen.
* In maart 2010 verscheen de Efteling op Google Streetview. De foto's zijn gemaakt in de zomer van 2009.
* Begin 2011 trokken medewerkers van de Efteling in het nieuwe kantoorpand van de Efteling, gevestigd in het gebouw van Raveleijn.
Efteling geschiedenis
De geschiedenis van het park is een zeer wonderbaarlijke.
Het begint al bij de naam. Niemand weet waar de naam vandaan komt.
Vanaf de 14e eeuw word deze op verschillende manieren geschreven. Variërend van Efterlinge en Dafterlinge tot Derstelinge en Essteling.
In 1950 word er gezegd dat er een boerderij is geweest met de naam De Ersteling die uiteindelijk verbasterde tot De Efteling. Maar het echte antwoord zullen we nooit te weten komen.
In de begin jaren 30 vonden kapelaan Ritra en pastoor de Klein dat de katholieke jongeren van de gemeente Loon op zand iets leuk met hun tijd moesten doen.
Zij besluiten samen met samen met de voorzitter van de voetbal vereniging D.E.S.K. een sportpark op te richten. Zij heeft ten doel de bevordering der lichamelijke ontwikkeling door de beoefening van allerlei soorten sport.
Op 19 mei 1935 word het sport en wandelpark geopend. Het sloeg aan. Dus besloot men het sportpark uit te breiden, met grote vijvers meer voetbal velde en tennisbanen. Later komen hier een theehuis en een speeltuin bij.
Toen was daar een soort park gerecreëerd maar er was alleen maar een schoen industrie in Kaatsheuvel. En dat was een beetje jammer en te beperkt als er iets zou gebeuren of economisch zou het niet zo goed gaan. En toen zij de vrouw van de burgemeester:"Waarom richt je geen sprookjesbos op". En zo besloot de ex-burgemeester van der Heijden een sprookjes bos te beginnen.
Toen ging hij naar Den Haag want als burgmeester had hij daar zo zijn connecties. Daardoor kreeg hij al snel zijn vergunningen, want de pastoors waren het met hem eens. En toen lachte iedereen op het gemeente huis hem uit. Maar hij ging door.
De burgemeester vroeg zijn zwager Peter Reijnders om mee te denken. Hij is fotograaf en uitvinder. Hij neemt contact op met Anton Pieck, bekend om de illustraties bij de sprookjes van Grim. En hij zou als geen ander de ideeën kunnen uitwerken.
Eerst wilde Anton Pieck er niets van weten. Op 24 februari 1952 stuurde hij een brief dat hij akkoord ging, voor een prijs van 3000 gulden dat betaald mag worden in termijnen van 500. Hij heeft ruim 1500 tekeningen gemaakt in zijn leven voor De Efteling.
In 3 maanden tijd moeten er 10 sprookjes gerealiseerd worden. Er vind druk overleg plaats. Pieck wil werken met echte degelijke materialen om zijn ontwerpen 3-D te vertalen. Deskundige medewerkers bouwen precies na wat hij uittekend.
Een van de eerste sprookjes dat gerealiseerd word is het sprookje van Doornroosje.
Het kasteel word geheel op palen gebouwd zodat het altijd overeind zal blijven op zanderige ondergrond.
Elk ellement moest kloppen. Zelfs de gordijnen werden met de hand geschilderd.
Zelfs de boezem van Doornroosje werden gemaakt. De boezems konden omhoog en omlaag bewegen, alsof ze echt ademde. Dat werd aan de binnenkant gedaan met oude binnenbanden van voetballen, die met lucht werden opgepompt en weer leeggepompt.
Het herauten plein is het oudste plek in het sprookjesbos. Het stuk waar het allemaal begon. Het stuk waar allemaal mensen staan die op trompetten blazen. Daarna vonden Sneeuwwitje en de 7 dwergen hun plekje, vlakbij het Herauten plein.
De unieke kabouter Kleine Boodschap, wijst mensen met hoge nood de weg.
Op eerste pinksterdag 1951 word de Efteling speeltuin geopend.
Op 31 mei 1952 werd dan het sprookjesbos geopend. De pers en de bezoekers waren zeer tevreden. Vanaf dit moment gaat ook de officiele Efteling jaartelling in, dus 2002 is precies 50 jaar later.
Op 8 augustus 1953 werd er een groot zwembad geopend in De Efeling. Alle bezoekers moesten wel hun badkleding aan. Ontbloot bovenlijf werd niet getolereerd.
De traptreintjes volgden ook al snel.
Kinderen stonden 1 of 2 uur in de rij om erin te mogen.
Hans en grietje werd later geopend. De stem van de heks werd door een van de dochters van de burgemeester die ook nog zwanger was ingesproken.
In 1955 werd de stenen kip geopend voor het publiek. De kip werd zo afgesteld dat het ei niet elke keer op het zelfde moment eruit kwam.
Als ware kermis liefhebber kon Anton Pieck tot zijn grote vreugde zijn hand leggen op het rondreizende stoomcarrousel waar hij zelf ook menig rondje draaide.
In 1956 kreeg ezeltje strekje zijn voetstuk in de speeltuin. Voor het geluid van de ezel werd er een echte ezel gehuurd. Maar die wilde niet balken in het bijzijn van al die mensen. Toen lieten ze de bandrecorder alleen met de ezel. En liet de ezel uit eenzaamheid toch nog zijn gebalk horen.
In 1958 werd het sprookje van De Vliegende Fakir gerealiseerd. De Fakir zeeft telkens 30 meter over 1000 tulpen.
Een dagje uit maakt hongerig. Je kunt het er natuurlijk kopen, maar ook van thuis meenemen en daar op de picknick plaatsen oppeuzelen.
De introductie van Holle Bolle Gijs in 1959 is een nieuw wondertje in het park. Hij zorgt ervoor dat alles schoon blijft.
In 1962 was het nog alleen maar een kijk park.
De muzikale paddenstoelen zorgen voor heel wat opschudding. Ook nu nog wil iedereen erop klimmen.
Tijd voor een feestje
In 1966 viert de wereld vol wonderen haar 15 verjaardag.
Op 3 mei werden de zingende waterlelies geopend. Dit heeft heel wat uren gekost voordat de poppen zo bewogen zoals hij dat wou. Het heeft heel wat poppen hebben het leven gekost.
Het verhaal is afkomstig van de Belgische Koningin Fabiola.
Een jaar na de opening bezocht zij incognito de attractie. Zij was zeer tevreden.
Peter Reijnders besluit zich op een bijna 67 jarige leeftijd terug te trekken uit het park.
Tijdens de bouw van de bouw van de Indische Waterlelies, heeft Anton Pieck een leerling gevonden in Tom van der Ven.
Anton Pieck is een perfectionist. Bij de ontwikkeling en bouw van de attracties kijkt hij vaak over de schouders van de bouwers. Altijd vriendelijk maar wilde alles wel op zijn manier gedaan hebben. Zijn bijnaam werkt ook snel: Miel de dictator.
In 1973 - 1977 worden een reeks verbeteringen door gevoerd en in 1977 komen de wolf en de zeven geitjes in het park en ook de Kabouterboom word toegevoegd aan het Sprookjesbos.
In 1974 werd Stoomlocomotief Moortje geboren. De locomotief die om het hele park rijd. Een leuk ritje om even uit te rusten.
In 1976 word er begonnen met de bouw van het spookslot. Het eerste spookslot van europa. De bezoeker ziet gedurende 10 minuten de meest bloedstollende taferelen. Het word in 1978 geopend. In het jaar dat het park haar 25 jarig bestaan viert (maar eigenlijk al 26 is! omdat de bouw 1 jaar uitloopt).
Eind jaren 70 ziet De Efteling in dat zij zich moeten gaan richten op een nieuwe doelgroep. De tieners. Er word radicaal gekozen voor een super achtbaan.
In 1981 werd die achtbaan, de Python geopend. In dit jaar kwamen er ruim 300.000 bezoekers extra naar het park voor deze eerste superachtbaan van europa.
In de daarop volgende jaren word er op het succes van de thrill rides voortgebouwd. Er komen meer zogenaamde wild rides attracties zoals: de Halve Mean in 1982 (grootste schommelschip ter wereld), de Pirana in 1983 & De Bob in 1985. Met de Pirana kon de Efteling een wereld primeur krijgen maar heeft daar, om de risico`s van de nieuwe type attractie, vanaf gezien. Gelukkig voor hen, want het park die het wel kocht heeft divers problemen met de baan gehad.
In 1984 opend de Efteling het seizoen met 3 nieuwe attracties: D'Oude Tuffer, Polka Marina en het Carnaval Festival (de laatste ontworpen door Joop Geesink).
Halverwege de jaren tachtig gaat het park terug naar haar wortels, de sprookjes.
In 1986 word Fata Morgana geopend. Een dark ride. Gebaseerd op de sprookjes van 1000 en 1 nacht. Na 35 jaar ervaring en het bouwen van attracties, levert het park een technisch hoogstandje.
Fata Morgana is helemaal in eigenhuis gemaakt. Er is meer dan 5 jaar aan gewerkt & heeft 18 miljoen gulden gekost.
Er zijn een aantal mensen die robots maken. Lex Lemmers, project manager R&D en zijn team hebben altijd gezegd:"wij kunnen het zelf net zo goed en met eenvoudige middelen".
De "robots" in Fata Morgana worden aangestuurd door houten schijven, die ieder voor zich een bepaalde beweging vertegenwoordigen. Op die schijven staat een programma gemonteerd dat de bewegingsafloop moet vormen van een hoofd of een arm moet.
De Efteling opent 1987 met een bloemenzee van 50.000 m2 en je kunt nu het park vanaf 45 meter hoogte bekijken in de Pagoda.
In 1988 krijgt het sprookjesbos eindelijk weer een uitbreiding. De trollen koning is een bijzonder heersschap met 26 levensechte bewegingen. Techneuten van het park werken samen met TNO en het Britse Spitting Image.
En Monsieur Cannibale laat je ronddraaien in zijn kookpotten en de naam van de Pagoda word veranderd in Pagode omdat Pagoda doodskist betekend in het Indisch.:-)
In 1990 word het volk van laaf geboren. Het is voor het eerst dat er geen bestaand verhaal word gekozen voor een nieuwe attractie. Het sprookje van de luimige lollige volkje werd speciaal geschreven door Ton van der Ven, creatief directeur van het park.
Voor het 40 jarige bestaan van De Efteling in 1992 pakt het park uit met een prachtige attractie, ontworpen door ton van der Ven. Droomvlucht. De bezoekers zweven in hun gondeltjes door de wereld van de trollen, feeën elfjes en bosgeesten. De attractie staat in 1 klap bovenaan de lijst met favorieten attracties. Door problemen met het transport systeem is de attractie pas in 1993 geopend! Het bedrijf die dit systeem leverde is mede hierdoor ook failliet gegaan.
Ook in 1992 werd het Efteling hotel geopend met 120 kamers. Vol met sprookjesachtige suites.
In 1995 werd er een 18 holes golf baan geopend.
In dit jaar werd ook de nieuwe sprookjes achtige entree vervangen. Het huis van de 5 zintuigen genoemd, is een prachtige entree die al in de verte te zien is als je in de buurd van het park komt (met je auto).
Villa Volta vloeit in 1996 voort uit de legende van de bokkerijders. Hugo zal nooit meer rust vinden in zijn huis.
Er ware uitdaging. Want alles moest netjes blijven staan terwijl het huis alle kanten op draait. Een geweldige attractie!
& ook in 1996 Gert en Samson staan zomers in het openlucht theater en de 60 miljoenste bezoeker word verwelkomt.
De Efteling viert haar 45 jarig bestaan in 1997 onder de titel "DE TRAKTATIE VAN HET JAAR" en een nieuw stuk amusement: De Familie Vermeer en werderom Samson en Gert.
Een echte reus staat al lang op het verlanglijstje. In 1998 komen de reus en klein duimpje wonen in het sprookjesbos. Een echt bewegende en ademende reus.
Ook komt Repelsteeltje in het sprookjesbos wonen.
Vogel Rock een Dark Ride gaat voort op het sprookjes thema. Gebaseerd op het verhaal van Simbad de zeeman. Een avontuur in een overdekte achtbaan opend in 1998.
Met de muzikale sprookjesshow breid het park haar live entertainment uit.
Nieuwe sprookjes in 1999: De Chinese Nachtegaal, De herberg van tafeltje dekje, Het kasteeltje van de stiefmoeder van sneeuwwitje en de Stoomtrein heeft een nieuw station.
Eindelijk vind de directie in 1999 het lef om ook in de winter open te gaan. Want dan vind immers de technische onderhoudsbeurt plaats.
Een sprookjesachtige winter vertoning. Veel attracties en de omgeving worden aangepast om er passend uit te zien.
Nadat het park jaren achtereen flink had geïnvesteerd in een arsenaal aan overdekte, dan wel verwarmde attracties, én vervolgens ook de stoute moed en organisatorische kracht kon opbrengen om een stap verder te gaan dan de andere grote toeristische trekpleisters in de omgeving durfden te zetten, opende om 10.30 uur op zaterdag 11 december 1999 de Efteling "voor het eerst” in haar toen 47-jarig bestaan in de winter de poorten. “Voor het eerst” staat hier tussen aanhalingstekens, omdat in de vroege parkgeschiedenis (1955) de Efteling al eens de poorten enige winterse dagen opende om buurtbewoners uit de Langstraat te laten schaatsen op de bevroren siervijver, en ook omdat van tijd tot tijd er wel eens een winters arrangementje in elkaar werd gezet in bijvoorbeeld het Carrouselpaleis. Maar enfin, 1999 was wél de eerste échte Winter-Efteling.
De Winter-Efteling is een project in ontwikkeling. Na een drietal proefopenstellingen (1999-2000, 2000-2001 en 2001-2002) werd de koude variant van de al vijf decennia draaiende zomeropenstelling van het park definitief op de parkagenda gezet. Het aantal openingsdagen werd wat verruimd en wederom werden de specifieke Winter-Efteling-ingrediënten verbeterd en aangepast aan de ervaringen die in de voorgaande jaren waren opgedaan.
Overigens is de bezoekersaantallen aan de Winter Efteling de sinds het seizoen 2000 - 2001 in "dagelijkse bezetting" steeds afgenomen. jaarlijks komen er meer bezoekers omdat de WE ook ieder jaar weer meer openingsdagen had, maar desondanks zijn de gemiddelde hoeveelheid bezoekers per dag afgenomen (moment van spreken 2005).
Het jaar 2000: De IAAPA heeft 2000 tot het jaar van de Carrousel uitgeroepen en de traptreintjes worden verplaatst naar de groenstrook langs de siervijver, omdat door verzakkingen ze niet meer op de oude plek bij de draaimolens e.d. kunnen blijven staan.
In 2001 presenteert de Efteling weer een nieuw sprookje: Raponsje. Men begint met de bouw van Pandadroom en het Nieuwe Theater voor het jubileum seizoen waarin de Efteling op 31 Mei officieel 50 jaar bestaat.
Live entertainment word steeds belangrijker. In 2002 staat er een magische show op de planken van Hans Klok.
En natuurlijk ook het PandaDroom, een 4D film.
In Mei 2003 viert de Efteling het 25 Jarig bestaan van het Spookslot. Ook worden de plannen van Droomrijk gepresenteerd waarna activisten van GroenFront! het bosperceel bezetten. Het nieuwe theater plein word afgebouwd en er is een nieuwe rage : Pins ! Ook word het Anton Pieckplein volledig vernieuwd.
Aan het einde van 2003 vindt er een ongeluk plaats met de Pirana. 1 bootje slaat om en de mensen vallen in het water.
Begin 2006 blijkt dat de nieuwste attractie voor de Efteling De Vliegende Hollander niet kan openen door diverse problemen met het transport systeem.
In 2007 opent, 1 jaar later dan gepland, dan eindelijk de Vliegende Hollander.
In december 2009 opent vakantiepark Efteling Bosrijk haar deuren na jaren van plannen.
1 april 2010, 2 jaar na de geplande opening, opent de Sprookjesboom haar deuren in het sprookjesbos van de Efteling. Gebaseerd op de gelijknamige serie vond de Efteling dat het oeroude Efteling sprookjesbos nu ook een echt Sprookjesboom nodig had omdat de nieuwe generatie kinderen dit nou eenmaal kennen van de tv. Een echt sprekende interactieve boom die een hele hoop verhaaltjes kan oplezen.
Op 1 april 2010 opent de Efteling haar deuren om vanaf deze datum nooit meer een seizoens sluiting te gaan doen. De Efteling is nu 365 dagen per jaar open!
Op 1 juni 2010 gaat de geweldige houten achtbaan Joris en de Draak open op de plaats waar tot het jaar ervoor de Pegasus stond. Deze werd gesloopt omdat deze te ruw werd. Joris en de Draak is een Racer coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Deze bouwer heeft ook Wodan Timbercoaster gebouwd in Europa-Park (Duitsland) en Troy in Attractiepark Toverland (29-06-2007).
Op 8 april 2011 ging de nieuwe Efteling parkshow Raveleijn in premiere. Beleef dagelijks deze grootse Efteling live show met paarden, Oehoe's, raven en ruiters. Raveleijn, daar waar raven ruiters zullen zijn.
Op 31 mei 2012 bestond de Efteling precies 60 jaar. Dit werd gevierd door de opening van de grootste watershow van Europa; Aquanura. Ontworpen en gebouwd door het Amerikaanse WET (tevens creator van Disney's World of Color in Amerika). Helaas is de belichting van de show niet zo goed als die van World of Color en ook de herhalingswaarde is lager. Aquanura krijgt de THEA Award for outstanding achievement. Ook behaald de Efteling de 2e plaats in de 'Star award Europa's beste attractiepark' 2012.
Op 8 november 2012 wordt een nieuw sprookje verwelkomt in het Sprookjesbos; De nieuwe kleren van de Keizer.
Op 1 juli 2015 opend de eerste B&M achtbaan van de Benelux in de Efteling. Baron 1898!
Op 23 maart 2016 wordt een nieuw sprookje verwelkomt in het Sprookjesbos; Pinokkio. Opvallend hierbij is dat er geen scene is waarbij de neus van Pinokkio groeit.
Het sprookje dat in 1952 begon zal nog lang niet eindigen.
BRON: T.V. programma '50 jaar sprookjes in Kaatsheuvel' & Stefan.